Joulutervehdys

Vuosi 2023 oli minulle ennen kaikkea teatterielämysten aikaa, sillä kevätpuoli kului Maailmanlopun hyvää ihmistä Tukkateatterille ohjaten ja esityksiin valmistautuen (yhteishengestä työryhmän kesken jäi valtavan hyvä mieli), ja kesällä pääsin tekemään yleisöä osallistavan performanssin Pirkkalaiskirjailijoiden yhteistyössä Mäntän Kuvataideviikkojen kanssa toteuttamalle Kirjallisuus performanssina -klubille. Lisäksi suunnittelin syksyllä yhden edularpin Tahmelan huvilalle, mutta sen pitäminen jouduttiin siirtämään sairastumiseni takia ensi vuodelle. Edularp-työpajoja pidin Ramppikuume-tapahtumassa, ja keksin myös yhdistää edularppauksen hahmonkehittelyoppeja luovan kirjoittamisen opettamiseen. Loppuvuonna pääsin mukaan ohjaajan assistentiksi Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Quo Vadiksen Ikarossuunnitelma-yhteistuotantoon. Nautin paljon mahdollisuudesta oppia uutta.

Kirjailijana vuosi on ollut ankeampi, sillä en onnistunut saamaan apurahoja kirjalliseen työskentelyyn, Koiranunta-lastenkirjan julkaisu lykkääntyi ja keskeneräisen käsikirjoituksen edistäminen oli paikoin hyvin työlästä. Toisaalta olemme saaneet vuoden aikana Pulmu Kailamon kanssa mainioita arvioita Tenhosta, josta myös julkaistiin ihastuttava äänikirjaversio huhtikuussa. Samoin Taivaanjuuret-nuortenromaanistani oli kiittäviä arvioita mm. Voimassa, Onnimannissa ja Portissa. Kesällä kävin scifi- ja fantasiakirjallisuustapahtuma Euroconissa Uppsalassa, jossa pääsin juhlistamaan aiemmin vain e-kirjana julkaistun My Finnish Taniwhan paperipainosta, kiitos Osuuskumma Internationalille. Pirkkalaiskirjailijoissa olemme puolestamme juhlineet yhdistyksen 80-vuotista taivalta monipuolisella “Elävät ja kuolleet kirjailijat kohtaavat” -klubisarjalla ja Raatihuone-vastaanotolla.

Kirjailijana elämiseen on liittynyt paljon ahdistusta, kun kirjallisuuspolitiikka on ollut niin repivää: kirjailijoille epäreilu e-lainauskorvausesitys, kirjan arvonlisäveron nostoaikeet ja kirjastojen vähälevikkisen kirjallisuuden ostotuen poisto, syvä huokaus… Suomen kieltä ja suomalaista kirjallisuutta pitäisi arvostaa enemmän. Vielä ehtii osallistumaan Pelastetaan lukutaito -kansalaisaloitteeseen.

Kaiken teatteririemun ja kirjailijatuskailujen keskellä olen oppinut itsestäni paljon: mistä innostun, mistä ärsyynnyn, miten lievittää ahdistusta ja mistä löytää merkityksellisyyttä – kiitos kohtaamisista vuoden varrella tapaamilleni ihmisille, meissä kaikissa on niin paljon samaa! Oikein hyvää joulunaikaa ihan jokaiselle!

Vuosi 2024 olkoon kirjallisuudelle parempi vuosi, kunpa hallituskin tekisi sen eteen jotain.

Loppukuva edistäköön maailmanrauhaa – tässä tyttäreni otos syksyiseltä auringonkukkapellolta Ylöjärveltä, olkaa hyvä.